Zakkennaaimachines: Alles over het dichtnaaien van zakken (wiki)

In dit artikel leest u alles over het dichtnaaien van zakken met zakkennaaimachines. Als u het woord zakkennaaimachines hoort denkt u wellicht in de eerste instantie aan broekzakken. Niets is minder waar. Zakkennaaimachines of soms ook wel eens verpakkingsnaaimachines genoemd worden met name toegepast voor het sluiten van zakken middels naaitechnologie. Ze worden ook ingezet voor het aan elkaar zetten van Geotextielen,  en het maken van hijsbanden en het produceren van onder ander Big Bags.

U kent de zakken vast wel, kolen zakken van de barbeque, de pannenkoekenmix of groot verpakking hondenvoer.

Bij het sluiten van zakken door middel van naaien moet u denken aan zakken voor met name de voedselindustrie en bulkgoederen. Denk aan poeders, kolen, (bak) meel, ruwe grondstoffen en nog veel meer. Maar de industrie van het zakkennaaien gaat nog veel verder. Wellicht 1 van de populairste zakken gemaakt met een zakkennaaimachine is een zak met koffiebonen of een met cacaobonen veelal gemaakt van Jute zakken. Maar zakkennaaimachines kunnen nog veel meer. Diverse types kunnen ook ingezet worden van wellicht de meest beroemde verschijning in het straatbeeld namelijk: Big Bags of Jumbo Bags (officieel: FIBC zak dat staat voor Flexible Intermediate Bag Container oftewel flexibele zak container)

 

Stukje geschiedenis

De historie van de zakkennaaimachine gaat terug naar het einde van de 19e eeuw. Omstreeks 1885 kwam het merk Union Special (Chicago, USA) met de eerste zakkennaaimachine op de markt. Om aan te tonen dat het echt werkte hebben ze zelfs een hele fabriek opgezet om dit te bewijzen. Naarmate de markt groter werd is de fabriek in Chicago opgeheven en produceert en ontwerpt Union Special alleen nog maar de machines zelf en oplossingen hieromheen.

Eerste Portable zakkennaaimachine

1 van de eerste portable naaimachines was die van Fischbein uit USA. Omstreeks de 2e wereldoorlog kwamen zij op de markt met de eerste Fischbein Portable naaimachine. Inmiddels hebben ook andere merken en Fischbein zelf portables op de markt in een sterk verbeterde versie en lichter, sneller, betrouwbaarder en betaalbaarder gemaakt.

Een 3e grote speler op de markt van Zakkennaaimachines sinds de 2e wereldoorlog is het merk Newlong uit Japan. Zij zijn vanuit hun sterke positie in Azie inmiddels een wereldspeler geworden die zich daarnaast bezighoudt met allerhande oplossingen voor de verpakingsindustrie (denk aan heatsealen maar ook een combinatie van sluiten met warmte (heatsealen), tape en een combinatie van deze 2. Bag Sewing Europe levert zakkennaaimachines van deze 3 grote merken.

In het kort is er voor ieder wat wils die op zoek is naar de meest economische manier om een zak dicht te maken en daarbij ook nog eens de meest milieu vriendelijke manier. Het draad dat gebruikt wordt is doorgaans gemaakt van polypropyleen en dat kan weer hergebruikt worden als brandstof of gerecycled worden tot iets anders.


Type zakken

De zakken voor gebruik met zakkennaaimachines worden doorgaans gemaakt met materialen zoals: polypropyleen, jute en papier (enkel of meerlaags papier), en plasticzakken (vanaf 100 micron) en vergelijkbare materialen waarbij er een goede doorprikbaarheid is. Ook worden in mindere mate nog zakken gebruikt van katoen en hessian (onder andere de oude PTT zakken)

Toepassingen

Het woord zakkennaaimachines doet het geheel eigenlijk te kort. Hierna volgt een lijst van toepassingen in diverse industrieen.
Het maken van zakken (50-100 kilo zakken minimaal aan 1 kant dichtnaaien)

Type Zakkennaaimachines

Enkeldraads Portable zakkennaaimachines:

  • Newlong Industrial  NP-7a
  • Fischbein Model F
  • Union Special 4000 (Gelijk aan Fischbein Model F)
  • Union Special 3000
  • Union Special 2200 (Enkeldraads uitvoering)

De Newlong NP-7a is de meest populaire enkeldraads machine omdat deze prijstechnisch het meest interresant is maar tevens de meest robuste machine is van allemaal. Daarnaast stat de Japanse technologie voor robuste correctheid die tegen een stootje kan. Deze vertaling van de japanse culturele eigenschappen zijn dan ook terug te vinden in de portable.

 

Geo Textielen en zakkennaaimachines

Zakkennaaimachines worden ook gebruikt voor het aan elkaar naaien van Geotextielen.  Bij geotextielen kun je denken aan gronddoek of antiworteldoek maar ook dijkenbouw is een voorbeeld van geotextiel.

De sterkste verbinding kun je verkrijgen door een een juiste combinatie van draad en steek.

De sterkste verbinding is een dubbeldraadsverbinding met getrokken draden. Een enkeldraadsmachine zoals de newlong np-7a met getrokken draad voldoet vak ook prima als de eisen niet zo hoog zijn en er niet contineu  wordt getrokken aan de draadsteek.

Enkele voorbeelden van dubbeldraads zakkennaaimachines zijn:

NP-3 NLMW FOTO

Geotextielen zijn doorlaatbare textielen die gebruikt worden in combinatie met grond, in water- en wegenbouwkundige toepassingen. De geotextielen kunnen volgens de wijze van fabricage onderverdeeld worden in geweven, niet-geweven en gebreid textiel. De materialen die meestal gebruikt worden om geotextielen te vervaardigen, zijn polypropyleen en polyester, maar ook andere kunststoffen zoals polyethyleen, nylon en glasvezel zijn bruikbaar. Soms wordt er ook jute, hennep of kokos gebruikt, maar deze materialen worden enkel toegepast in situaties waar het gewenst is dat de materialen biologisch afbreekbaar zijn.

Doordat de textielen waterdoorlaatbaar zijn, kunnen ze perfect gebruikt worden als filter-, drainage- of scheidingsmateriaal. Omdat ze ook een zekere sterkte hebben en krachten kunnen opvangen, kunnen ze ook als beschermings-, verpakkings- of versterkingslaag gebruikt worden.
De functies zijn afhankelijk van het type textiel. Vaak worden de materialen ontworpen voor een bepaald doel en zal er zo nadruk worden gelegd op een of meerdere van deze functies.

Andere benamingen voor zakkennaaimachines:

Stikmachine, Zakkenstikmachien, Draadmachine, Zakkensluiter, Verpakkings naaimachine, bag closer, zakken sluit machine.