Aan elkaar zetten van Winddoeken. schermbreekgaas

windbreekgaas_newlong_np-7a_zakkennaaimachine
Voor het aan elkaar zetten van windbreekgaas  kunt u gebruik maken van een Zakkennaaimachine zoals de Newlong NP-7a (enkeldraads) of de Newlong NP-3(II) (dubbeldraads).

In combinatie met het getrokken P8 draad heeft u een ultra sterke verwinding door weer en wind.

Zijn de verbindingen tijdelijk? en komt er niet heel veel kracht op te staan. dan is de Newlong NP-7a de ideale keuze en ook makkelijk in gebruikt (alleen de naald hoeft bedraad te worden)

Moet het vaster en  voor langere tijd blijven zitten dan is een dubbeldraads machine aan te raden in combinatie met P8 draad of het dunnere N20 draad.

Ideaal dus voor:

  • Shermbreekgaas
  • Hageldoeken
  • Duivennetten
  • Vogelnetten
  • Klimaatdoeken

Hagelnetten

Een  methode die door fruittelers kan toegepast worden is het gebruik van hagelnetten. Het gebruik van hagelnetten is geen aanvallende, maar een defensieve manier om hagelschade te voorkomen. Het vallen van hagel wordt aanvaard als een natuurlijk verschijnsel, maar het aanrichten van schade wordt wel voorkomen.

 

2.2.1. Principe

Hagelnetten zijn grote doorzichtige netten die door middel van stutpalen boven de fruitbomen worden gehangen en de vallende hagelstenen opvangen. Hagelnetten zijn dus ontworpen door en voor fruittelers die hun plantages willen beschermen.
In de zuidelijke, hagelkansrijke gebieden van Europa bestaat de techniek al zo’n 30 jaar. In de meer gematigde gebieden zijn de hagelnetten pas veel later geïntroduceerd omdat de netten een fractie van het  zonlicht tegenhouden.

Hagelnetten worden door gespecialiseerde bedrijven gefabriceerd en zijn gemaakt uit polyethyleen. Meestal komen ze in rollen van 200 meter lengte en een te kiezen breedte van 2 tot 6 meter. Deze rollen worden in de lengte over de boomrijen gehangen op een gemiddelde hoogte van 4 meter. De rijafstand bedraagt gewoonlijk 3,5 meter en de bomen staan op 1,25 meter van elkaar. De optimale breedte van de hagelnetten wordt berekend in functie van de boomhoogte en de rijafstand.

De netten worden in het midden omhooggehouden door een nokdraad, die gespannen ligt op houten steunpalen die tussen de bomen in de rij op een afstand van 1,5 meter van elkaar staan. De netten worden horizontaal gehouden door elastieken die dwars op de richting van de boomrijen gespannen zijn.. Tussen de boomrijen wordt er een overlapping van 0,8 tot 1 meter voorzien. Deze overlapping probeert men enigszins te beperken om zonlicht zo weinig mogelijk tegen te houden.
Als de hagel op de netten valt, zullen er ophopingen ontstaan aan de randen omdat daar een versterkte boord is aangebracht. Onder het gewicht van de hagelstenen worden de elastieken uitgetrokken en vormen de hagelnetten een spits dak boven de boomrijen. Als de ophopingen hagel gesmolten zijn na de bui trekken de elastieken de netten weer terug in hun horizontale positie.

Regenkappen repareren

Laat het sticksel van de regenkappen los? Met bijvoorbeeld een NP3 (eventueel op accu) kunt u de schermen weer versterken door er met de dubbeldraads machine overheen te naaien en eventueel materiaal toe te voegen om het te versterken;

Regenkappen worden gebruikt in de fruitteelt zoals perzikken, Kersen, Appels en meer.