De Accu van de toekomst

De batterij van de toekomst zal energie-dichter zijn (meer energie per Kg) een langere levensduur hebben en gemaakt zijn van duurzame en onschadelijke materialen zoals Sodium en Zand.

Er wordt ook onderzoek gedaan naar solid-state batterijen, die veiliger en efficiënter kunnen zijn dan traditionele lithium-ion batterijen. Bovendien wordt er gewerkt aan het ontwikkelen van nieuwe soorten batterijen, zoals lithium-zwavel- en lithium-luchtbatterijen, die een nog hoger energie-dichtheid en langere levensduur hebben.

Het huidige probleem met de ontwikkeling van nieuwe type batterijen is vaak de houdbaarheid van de batterij. Hoe vaak kan deze opgeladen worden voordat deze zijn energie zichtbaar gaat verliezen.

Een traditionele Lithium Ion accu (Met Cobalt en Nikkel erin verwerkt) verliest na ongeveer 650 keer laden en ontladen zijn energie capaciteit. Dit noemen we degradatie. Dit betekend dat de accu na ongeveer 650 keer laden en ontladen steeds meer capaciteit verliest. Je kunt de Accu dan minder vol laden. In het geval van elektrische auto’s Kun je deze minder ver komen op een lading. Dit gaat overigens in hele kleine stappen. Een kwalitatief goed een grote Lithium-ion Accu kan makkelijk 20 jaar meegaan.

Een ander type Accu is een LFP Accu (Lithium-IJzer-Fosfaat) of ook LiFe(PO4). hoewel deze accu zwaarder echter hebben deze meerdere voordelen en enkele nadelen ten opzichte van traditionele Lithium Ion Accu’s. Er worden minder schadelijke stoffen gebruikt bij de productie (en dus ook geen delving van deze stoffen) De accu ontbrand minder snel dan Traditionele lithium Ion accus. Daarnaast treed degradatie pas op naar enkele duizenden keren laden en ontladen.